raining

Friday, December 3, 2010

Lazatkah Maksiat ???

Kehidupan seharian kita tak akan lari daripada dua perkara, samada dalam maksiat atau taat.....
Apabila Rasulullah s.a.w menyebut tentang ''halawah al-iman''fahamlah kita bahawa iman itu manis. Taat kepada Allah itu manis. Melakukan perkara-perkara yang mendekatkan diri kepada Allah itu manis. Membaca Al-Quran, solat berjemaah, menghadiri majlis ilmu, qiamullail dan sebagainya, semua itu manis. Namun, kenapa sukar benar merasai kemanisan itu ?
Mungkin kerana hati kita sedang berlazat-lazat dengan maksiat sehinggakan maksiat itu terasa manis. Maka hilanglah lazat dalam ketaatan. Bahkan ketaatan tersa tawar dan pahit. Taat dan maksiat tak akan bertemu dalam situasi yang sama. Persoalannya, lazat sangatkah maksiat sehingga kebanyakkan kita sanggup memilih maksiat berbanding ketaatan. Terlalu banyak akibat maksiat yang akan menekan kita setelah melakukannya. Tika itu, masih lazatkah maksiat ?


Tidak memberi cahaya dalam hidup...
   Usia remaja seharusnya difokuskan untuk mempersiapkan diri dengan ilmu bersungguh-sungguh. Seterusnya proses menuntut ilmu itu berterusan sehingga ke liang lahad. Namun, jika hidup disibukkan dengan maksiat, adakah ruang untuk ilmu melekat ?
    Mungkin ada yang keliru, ''kenapa ada kawan saya ni, nampak enjoy je selalu tapi bila peperiksaan dapat cemerlang jugak ? Banyak tafsiran yang dapat di buat daripada situasi ini. Remaja itu mungkin tidak nampak bila kawannya belajar. Menjadi sunnatullah, sesiapa yang berusaha dia akan dapat. Walau bagaimanapun, sesiapa yang berusaha mendapatkan ilmu dalam keadaan bergelumang maksiat, ilmu tak akan memberi cahaya dalam hidupnya untuk mencapai kedudukan yang mulia di sisi Allah sama ada di dunia atau akhirat.
    Kalau betul pun kawannya cemerlang tanpa belajar malah sibuk dengan maksiat lagi, maka haruslah difahami bahawa itu nasibnya tika itu sahaja. Sikap itu tak akan menjamin kejayaanya pada masa akan datang. Sijil  yang bakal digenggamnya hanya melambangkan ilmunya sekadar teori tanpa kualiti. Tidak akan ada berkat. Tidak akan ada ke mana-mana. Jadi kenapa remaja harus memilih meniru maksiat ? Apakah perlu untuk cemerlang sepertinya dengan melakukan maksiat? Sah, kena tipu dek syaitan. Imam al-Syafi'i pernah mengadu kepada gurunya Waki' mengenai hafalannya yang terjejas. Waki' lantas menasihatinya ''Tinggalkan maksiat'' .Disempitkan Hidup...
   Samada kita kaya atau miskin, jika kita suka berlazat dengan maksiat, hidup akan terasa sempit. Wahai remaja, adakah anda melihat seorang pemimpin berwibawa yang skandalseksnya terbongkar itu tenang hidunya ? Adakah si miskin yang mencari rezeki dengan mencuri itu tenang hidupnya ? Adakah artis terkenal yang bebas berkepit dengan mana-mana pasangan itu tenang hidupnya ? Tidak! Tidak! Jiwa mereka akan jatuh miskin dengan maksiat. Jiwa mereka gersang. Yang ada hanyalah kerisauan dan kesepian hati. Jika tujuh gunung emas dibentangkan di hadapannya, ia takkan mampu menjadi penawar terhadap kebimbangannya akibat daripada maksiat. Bukan sahaja Allah akan menghukum. malah di dunia lagi masyarakat akan menghukumnya. Tekanan akan lebih membunuh  jiwanya apabila ditikam perasaan terasing. Lebih-lebih lagi apabila keluarga dan rakan baik mula menjauhkan diri darinya. Dia tentu bertambah  sukar menghindari maksiat malah mungkin mencari penyelesaiannya dengan maksiat baru pula.
   Maksiat itu bukan sahaja menyempitkan kiwa malah menyempitkan harta. Dalam Musnad Imam Ahmad  diriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: '' Sesungguhnya seseorang hamba tidak akan mendapat rezeki kerana dosa yang dilakukannya''. Jelas ketaatan itu melimpahkan kekayaan, sebaliknya maksiat mendorong kepada kefakiran jiwa dan harta. Bukan itu sahaja, penggemar maksiat akan menemui kesulitan dalam urusannya dan jalan buntu dalam banyak perkara.


Melemahkan Hati dan Badan...
  Kekuatan Mukmin adalah pada hatinya. Ia raja kepada anggota badan. Apabila hatinya kuat, maka anggotanya kuat dan tindakannya juga bermanfaat. Ahli maksiat, biarpun badannya kuat tetapi hatinya lemah dan sentiasa gelisah. Bayangkan kekuatan orang Parsi dan Rumawi yang tanadunnya sangat pesat dan memiliki kekuatan perang yang lenkap namun dapat ditundukkan oleh generasi para sahabat yang lebih kuat hatinya.Abdulah bin Abbas berkata: ''Sesungguhnya pada kebaikan itu ada cahaya pada wajah, sinar pada hati, kelapangan pada rezeki dan kekuatan pada badan serta kecintaan di hati ramai orang terhadap dirinya'' .
   Paling menakutkan, ahli maksiat akan dihukum Allah dalam bentuk lemah anggota badannya untuk melaksanakan ketaatan, terputus jalan-jalan kebaikan baginya dan kemudian mati dalam kemaksiatan. Sewaktu dibangkitkan kelak, diri pasti mengeluh kesal.
   ''Aduhai, sekiranya dulu aku berbuat sesuatu untuk hidupku sekarang ini'' ( surah al-Fajr 89:24).

   Sama-sama kita muhasabah semula diri kita...lihat sejauh mana kemaksiatan dalam diri yang masih menghalang dari kita untuk mendapat keberkatan dalam diri......Wallahualam.... No comments:

Post a Comment